Live Webinars

Register for a live webinar to learn more about the clinical aspects of home dialysis and economic factors that could impact home dialysis.

Upcoming Clinical Webinars

Peritoneal Dialysis Access: Catheters and Placement

Peritoneal access is a key aspect in technique survival and successful PD therapy. The history of peritoneal access outcomes, peritoneal catheter morphology and proper implantation techniques are discussed in this presentation.

Upon completion of this session, you will be able to:

  • Differentiate between the various catheter types
  • Make informed decisions regarding catheter selection
  • Identify best demonstrated practices in catheter implantation techniques
  • Recognize unique situations that warrant a customized access for specific needs of the patient and/or program

Live Webinar Series

Presented by John Crabtree, MD
Chair, PD University for Surgeons, International Society for Peritoneal Dialysis-North America
Visiting Clinical Faculty, Division of Nephrology and Hypertension
Harbor-University of California Los Angeles Medical Center, Torrance, CA

Tuesday, September 19, 2017

Register

9:30 am Pacific, 10:30 am Mountain, 11:30 am Central, 12:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Wednesday, September 20, 2017

Register

10:30 am Pacific, 11:30 am Mountain, 12:30 pm Central, 1:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Thursday, September 21, 2017

Register

12:30 pm Pacific, 1:30 pm Mountain, 2:30 pm Central, 3:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Peritoneal Membrane Physiology

In PD, the innate peritoneal membrane serves as a dialyzing membrane that enables solutes to diffuse from the capillary blood compartment to the dialysate-filled peritoneal cavity. This presentation explores basic peritoneal membrane anatomy, the peritoneal transport process, membrane transport variability and membrane changes with longer term PD.

Upon completion of this session, you will be able to:

  • Explain basic peritoneal membrane anatomy and physiology
  • Describe the PET and peritoneal membrane transport types
  • Discuss prescription options that may be indicated due to membrane changes over time
  • Formulate key strategies to preserve the peritoneal membrane

Live Webinar Series

Presented by Anjay Rastogi, MD, PhD
Clinical Chief of the Division of Nephrology, David Geffen School of Medicine, UCLA
Director, UCLA Dialysis Program/ESRD Program
Director, Nephrology Clinical Research Office
Los Angeles, California

Tuesday, October 17, 2017

Register

9:30 am Pacific, 10:30 am Mountain, 11:30 am Central, 12:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Wednesday, October 18, 2017

Register

10:30 am Pacific, 11:30 am Mountain, 12:30 pm Central, 1:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Thursday, October 19, 2017

Register

12:30 pm Pacific, 1:30 pm Mountain, 2:30 pm Central, 3:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Step Into Home: Incremental Dialysis

Incremental PD involves the gradual introduction of renal replacement therapy for ESRD patients with substantial residual kidney function. This presentation covers an overview of the incremental PD approach, survival trends, review of the literature, discussion of lifestyle implications and choosing appropriate patients.

Upon completion of this session, you will be able to:

  • Differentiate between this type of therapy and traditional full-dose regimens
  • Identify the role of residual kidney function in Incremental PD
  • Discuss how to utilize Incremental PD as a progressive dialysis regimen based on individual patient condition and need

Live Webinar Series

Presented by Steven Guest, MD
Director, Medical Consulting Services
US Renal Marketing
Baxter Healthcare Corporation
Deerfield, Illinois

Tuesday, December 5, 2017

Register

9:30 am Pacific, 10:30 am Mountain, 11:30 am Central, 12:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Wednesday, December 6, 2017

Register

12:30 pm Pacific, 1:30 pm Mountain, 2:30 pm Central, 3:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour


Thursday, December 7, 2017

Register

10:30 am Pacific, 11:30 am Mountain, 12:30 pm Central, 1:30 pm Eastern - Event Duration: 1 hour